A legtöbb sportoló bizony tisztában van azzal, hogy helyes táplálkozás nélkül nehéz lesz kiemelkedő eredményeket elérni. Annál is inkább, hiszen szinte valamennyien, akik komolyan gondolják, szednek valamilyen formában táplálékkiegészítőket.

Ezeknek a hatása ma pedig már szinte megkérdőjelezhetetlen. Bizonyos tápanyagokhoz nagyon nehéz természetes úton a megfelelő mennyiségben hozzájutni, ezért is fontos, hogy mindig vásároljunk elegendő mennyiségben ilyen termékeket.

De pontosan hogyan kell őket szedni? És miből mennyit? Előfordulhat ártalmasság? Lássuk a válaszokat!

Hogyan kell táplálékkiegészítőket szedni?

Mindig azt kell szem előtt tartani, hogy a dobozon milyen instrukciókat, utasításokat írnak elő pontosan a szedéssel kapcsolatban. Ha kapszula formájú, akkor vízzel, vagy anélkül? Amennyiben inni kell – például azért, mert fehérje porokról van szó – akkor mennyi vízzel hígítva, és mikor, melyik étkezés vagy edzés után?

Miből mennyit érdemes?

Erre megint nagyon nehéz lenne általános, egzakt választ nyújtani. Teljes mértékben attól függ, hogy mit ír elő a készítmény. Van, amit minden nap érdemes, akár több alkalommal is, de van olyat, amit csak ritka időközönként, vagy speciális alkalomkor.

Lehet-e ártalmas egy étrendkiegészítő?

Ha tudják, hogy hogyan kell őket szedni, akkor semmiképp nem fordulhat elő ilyesmi. Persze, az nem a legszerencsésebb, ha valaki annyi C vagy D vitamint eszik, hogy emiatt veseköve alakul ki. Viszont, ha résen vagyunk, akkor minimális az esélye annak, hogy komoly bajunk essen.

Abban az esetben, ha segítségre lenne szükségünk, látogassunk el egy étrend dietetikushoz, aki minden kérdésünkre fog tudni válaszolni.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.