Ahhoz, hogy egy cég tényleg hatékonyan tudjon működni, nem elég, ha a legjobb szakembereket alkalmazzuk. Fontos és szükséges hozza az is, hogy mindig mindenki képes legyen a munkáját megszakítás nélkül és hatékonyan végezni.

Ehhez nem csupán megfelelő berendezésekre, kényelmes székekre vagy egy jó projektvezetőre van szükség, hanem akár megfelelő szakértelmű rendszerüzemeltetőkre is.

Mi az a rendszergazda, és mihez ért?

A rendszergazda szerepe nagyon változatos. Sokan azt hiszik, hogy csupán a szerverek üzemeltetése és az e-mail fiókok jelszóvisszaállítása a feladatuk, pedig ez egyáltalán nem igaz. Egy jó rendszergazdának szükséges a megfelelő emberismeret, hogy könnyen, egyszerűen, közérthetően legyen képes elmagyarázni a probléma forrását.

Szintén szükséges a megfelelő beruházási-és projektvezetői szemlélet, ez annak köszönhető, hogy sokszor a céges menedzsmentben is részt kell venni – mit vásároljunk meg, mit válasszunk?

De a hálózati infrastruktúra megtervezésétől a biztonságos protokollok installálásáig igazából minden az ő hatókörébe tartozik. Programoznia nem kell tudni magas szinten, de ahhoz is ért valamennyire.

Miért fontos, hogy szerződéses kapcsolatban álljon cégünk egy ilyen szakemberrel?

Persze, 2-3 személyes kisvállalkozások esetén talán még annyira nem fontos ez a kérdés. Viszont abban az esetben, ha picit nagyobb a cég mérete, mondjuk 5-6 ember folyamatos munkája válik szükségessé, akkor abban az esetben már tényleg elkellhet valaki, aki a céges IT gondjainkat segít rendbe rakni – különösen abban az esetben, ha ehhez senki nem ért igazán a csapatunkban.

Középvállalkozások esetén gyakorlatilag kötelező rendszergazdát alkalmazni külsősként vagy részmunkaidőben.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.