Egyéb kategória

Miért fontos a rendszergazda munkája?

Először kezdjük is alapokkal, mit is jelent az, hogy rendszergazda

A rendszergazda informatikai rendszereket hoz létre, majd ezeket felügyeli, működteti, szóval ténylegesen karbantartja

Angol megnevezése a System Administrator

Az IT világában találhatóak

a rendszergazda főbb teendői:

A feladatok nagyon széleskörűek lehetnek, említhetjük a felhasználók kezelését, programok telepítését, mentési és helyreállítási rend készítését, spamek kezelését, céges infrastruktúra kialakítását vagy akár a jelszókezelést. Stratégiával kell rendelkezzen egy esetleges leállás kezeléséhez.

Ezek mellett extra adatvédelmi feladatokról is gondoskodniuk kell, a közelmúltban hatályba lépett GDPR rendelet miatt.

Munkájuk jelentősége az életünkben

Attól függetlenül, hogy kevésbé tartják őket számon, mint például a kifejezett programozókat, minden cég szolgáltatásainak alapjában jelentős részében szerepet játszanak. Munkájuk nélkül már az internetes vásárlás is óriási rizikó lenne, vagy éppen a GPS szolgáltatások nem tudnának kalauzolni bennünket A-ból B-be.

Miért fontos, hogy alkalmazzunk egy ilyen szakembert?

A cég belsős információi bármikor olyan kezekbe kerülhetnek, amik valószínűleg nem oda lennének valóak, ezzel saját magát tudná a cég károsítani, gondolok itt anyagi károkra, pótolhatatlan veszteségekre.

Kiemelendő készségeik

Így már érthető, ha esetleg egy szerver leáll, a rendszergazdát hívják, amihez kimagasló problémamegoldó képességre van szükség. A sztereotípiákkal ellentétben, a rendszergazda nem csak és kizárólag egyedül dolgozhat, így fontos, hogy könnyedén tudjon együttműködni más szakemberekkel.

Összegzésként bátran állíthatjuk, hogy a mai rohamosan fejlődő technika mellett, megengedhetetlen egy rendszergazda munkáltatása, mert bár egyszerűnek tűnik egy jelszó megváltoztatása, nélkülük erre sem lenne lehetőségünk.

Ez is érdekes lehet...